Stille tijd: waar & hoe?

Stile tijd houden is in een druk huishouden een uitdaging.Ikzelf vind het moeilijk om mijn Bijbel te openen, diep in gesprek te gaan met God wanneer er constant kinderen of echtgenoot binnenlopen om “iets’ snel te pakken of te vragen.

Soms heb je gewoon zin om naar God uit te roepen of gewoon een potje te huilen omdat je het even zwaar hebt met je zorgen en je twijfels. Dit wil je/ik alleen doen. Ik heb geen maatgevoel, maar heb soms behoefte om gewoon vrij te dansen op bijvoorbeeld The Blessing van Kari Jobe. Lekker heen en weer bewegen (dat lukt nog) en keihard meezingen. Ook zingen gaat mij slecht af, maar ik geloof dat God het wel mooi vindt. Het komt wel uit mijn hart.

Met een vol huis, lukt dit niet altijd. Deze maanden met COVID19 zijn deze momenten schaars. Ik kan extra genieten van de momenten, wanneer manlief naar kantoor is en de kinderen naar school. 

Je hoort van de kansel vaak'”Je moet prioriteiten stellen”,” Begin de dag met God”, Sta om 6 uur op om te bidden’  Ja natuurlijk weten wij dit en willen wij dit. Maar als je al om 6 uur op bent om het ontbijt te fiksen voor je 3 kinderen? Die ook nog aangekleed en gewassen om 7.30 uur bij de kinderopvang moeten zijn? Hoe hou je stille tijd? Hoe kan je toch die momenten met God pakken met een vol schema?

Hoe doe ik het?

Wandelen: Dit doe ik of alleen of met iemand anders. We maken er dan een gebedswandeling van. Samen praten over dingen die ons bezighouden, je hart delen en samen bidden. Ik heb het voordeel dat ik voor mijn huis weilanden heb. Hierdoor kom ik echt tot rust en geniet ik van wat God heeft gemaakt. Daar word ik stil van. Ik kan ook tussen de koeien hardop praten met God, zonder dat mensen me raar aanstaren.

Schilderen: Dit is mijn ultieme manier om tijd met God door te brengen. Ik zet mijn spotify-list op en schilder over wat in mijn hart speelt. Doordat ik hierdoor zoveel mooie momenten heb beleefd, wilde ik dit graag delen met anderen. Ik ben daarom begonnen met het ontwikkelen van creatieve Bijbelstudies. Ook wanneer je niet kan schilderen is dit geweldig om te doen. het gaat niet om het resultaat, maar om Hem beter te leren kennen.

Prayerbook: Van een notitieboek, heb ik een Prayerbook gemaakt. Mijn favoriete teksten heb ik erin geplakt, kaarten die ik ooit ontvangen heb en ook de buitenkant heb ik met verf en andere materialen opgeleukt. Ik schrijf mijn gebedspunten erin. Al schrijvend ben ik ook in connectie met God. Wanneer ik sommige punten later teruglees, zie ik dat er soms gebeden verhoort zijn of dat ik mij herinner ;oh ja ik moet niet vergeten te bidden voor die persoon.’

Muziek: op verschillende momenten van de dag, draai ik mijn mooiste worship-nummers. Tijdens het koken, tijdens de lunch of wanneer ik achter de laptop kruip. Ook wanneer je druk bezig bent, hoor je de woorden van het lied. Ook deze kleine momenten raken mijn hart.

Dagboek: Elke dag lees ik een stukje uit mijn dagboek. Correctie: Ik probeer er elke dag uit te lezen. Ik ben daar eerlijk in, dit schiet er weleens bij in. Ik lees uit ‘ Het dagboek voor vrouw’ van Nina Smit. Een inspirerend dagboek met een praktische uitleg.

Natuurlijk vervangt dit niet het Bijbellezen zelf (ik hoor je denken). Dat doe je op de dagen dat er rust in huis is. Zodat je uren kan lezen in Gods woord, vrij kan dansen uit de maat en keihard je hart eruit kan janken..