Pluktuin

Al een poosje had ik op mijn lijstje staan: plukken bij een pluktuin. Wat is er toch heerlijker te wandelen tussen de bloemen, de bijtjes en in de zon? Online heb ik een pluktuin gezocht in de buurt van Hengelo, waar ik woon. Er zijn er meerdere pluktuinen, maar ik koos Landgoed-winkel de Reef met pluktuin… deze trok mij aan, omdat het ,zoals beschreven, ook een eigen boerderijwinkel heeft.

Jeanine en Ilse Reef, twee schoonzussen hebben een gezamenlijke hobby, het buitenleven. Zij zijn eigenaresses van deze boerderij met pluktuin en boerderijwinkel. Jeanine is geboren op de boerderij aan de Twekkelerweg, waar ze samen met haar ouders en broer haar jeugd heeft doorgebracht. Inmiddels woont ze al heel wat jaren in het mooie Diepenheim.

Ilse Reef-Beld is geboren in Haaksbergen en komt uit het dorp en heeft geen enkele associatie met het boerenleven. Tot ze haar man Martijn leert kennen, hij is boer, en zo komt Ilse in contact met het boerenbestaan. Inmiddels woont ze al vanaf 2001 op de boerderij.

Het was vanaf mijn huis een kwartiertje rijden. Het lag net iets buiten de stad. Ik stapte met voorpret de auto in. Bij een bloemenzaakje, kies je je boeketje. Bij een pluktuin is het toch afwachten, wat er zou bloeien en of niet andere bezoekers alles al hadden weggeplukt. alle mooiste parels…

Ik reed het erf op en zag gelijk een hond op mij af komen. Ik ben niet bang voor honden. Sterker nog, ik hou van honden, maar hij dartelde rond mijn auto tijdens het parkeren. hierdoor gingen alle piepjes af en aan. Op het erf waren veel zitjes gemaakt, waar je koffie kan drinken of een boerenijsje kan eten.

Ilse kwam me tegemoet en legde alles netjes uit. Er stond een stalletje met manden en een bak vol snoeischaren. Er waren geen regels qua snoeien, dus’ vul je mand!’ zei ze.

Ik ben natuurlijk op het eind van het pluk seizoen en veel bloemen waren al uitgebloeid. Toch was het lopen met mijn mandje, door de paden met links en rechts planten en bloemen, al een cadeautje op zich. Het enige geluid maakten de kippen en de zoemende beestjes, maar verder was het…complete rust.

Na een ronde door de pluktuin, ben ik gaan knippen. Toen eenmaal de eerste bloemen in mijn mand lagen, werd ik steeds iets gretiger. Ik ben als de dood voor spinnen, maar mijn drang om net die ene dahlia te knippen, weerhield mij er niet van om toch over al tussen te kruipen. Ooooh had ik dit maar veel vaker gedaan deze zomer! Gewoon gezellig een vriendin of nichtje. Gewoon ook elke week een nieuwe bos. spijt, spijt, spijt.

Met een kleurrijke bos terug naar het stalletje. Hier stond een houten trapje met ronde gaten. Hierin moest je je bossie stoppen. Passen je stelen in een klein gat, dan betaal je €5,50, een middengroot gat € 7,50 en het grootste gat €9,50. De mijn paste in de kleinste.

Met mijn bos en blije gezicht binnen in de boerderijwinkel afgerekend. De boerderijwinkel was ook zo leuk. Van verse groentenen fruit van het land, Twentse wijn en bier, verse jam tot verse yoghurt.

Ook zin om te plukken ? In de lente kan je tulpen plukken, in de zomer alle mooie zomerbloeiers. Ik zou wel juni/juli komen en niet zoals ik, lastminute, in september de laatste bloeiers eruit pikken.

Ook de winter is de winkel open en verkopen ze…kerstbomen.

Landgoedwinkel Reef

Twekkelerweg 350
7554 SE Hengelo (Ov)