slow living: relaties

Al een tijdje geleden kwam er in mijn hart een hele duidelijke vraag: wat laat jij na? Ik ben hier toen heel serieus mee aan de slag gegaan. Ik ben er nog steeds mee bezig. Ik begon met nadenken over hoe ik mijn leven in wil delen. Wat zijn mijn prioriteiten?en.. Wie? Ik had net het boek van Eline Hoogenboom ‘Villavie’ gelezen. Wat een duidelijke inzichten!

 

De auteur beschrijft het idee van je leven als een huis: je hebt niet altijd invloed op waar dat huis staat (met andere woorden: het leven is niet maakbaar, ook al doet de huidige maatschappij je anders geloven) maar je hebt wel invloed op hoe je je huis inricht.

Ik heb geprobeerd te kijken naar mijn eigen (levens)huis. Welke kamers heb ik in mijn leven en wie of wat is er welkom? De kamer van sociaal gaf mij al weken om over na te denken. Welke relaties zijn er in mijn leven die mij energie geven en dierbaar zijn? En de andere kant , welke relaties kosten mij teveel energie of zijn niet meer zoals ze waren. En waarom was dat dan, en kan ik er iets aan veranderen? Moest ik zelf meer tijd en aandacht geven aan bepaalde mensen? Of geef ik de verkeerde aandacht waardoor ik iets in stand houd wat niet goed is?

Zo kwam ik erachter dat bepaalde vriendinnen zelden bij mij thuis waren geweest. ( 2x in alle jaren dat ik hier woon) Het contact liep voornamelijk via Watsapp, of social media of Ík reed naar ze toe. Ik hielp ze met verhuizen en klussen, luisterde naar hun verhalen, reed altijd die kant op met de auto. Ik kwam zelf in een heftige periode terecht en ik steeds tegen deze ontmoetingen op. Ik had geen energie om gezellig te doen of te luisteren naar hun verhalen. Ik had een arm om mij heen nodig, begrip en advies. Vriendinnen die eventjes langskomen om te kijken hoe het gaat. En dat kreeg ik niet.

Van sommige relaties krijg ik erg veel energie. Hier ben ik goed over na gaan denken. Nog steeds lopen deze processen in mijn hoofd. Door minder tijd te besteden aan relaties die mij juist energie kosten of zelfs onzeker maakten, kreeg ik meer ruimte voor de relaties die belangrijk voor mij zijn. Wel een grote kanttekening: het is niet zo dat je alleen maar energie moet krijgen van een relatie en dat wanneer het je niks meer opleverd, je denkt ‘adieu, tot ziens! Maar het moet een gebalanceerde relatie zijn. Niet dat jij diegene bent die er alles instopt, rondrijdt, geeft, luistert, omarmt, maar waarvan je ook die aandacht terug mag ontvangen.

Hoe probeer ik dit praktisch in te vullen? Op televisie zag ik bij een talkshow een vrouw die het had over ‘Een vriendschap uitmaken’. Hoe gek klinkt dat? Ik zou de moed niet in mij hebben, door te zeggen “Ik maak het uit met jou/jullie”. Het is niet meer zoals het was, we gaan ieder een andere weg in en het is goed zo. Toch zou het wel duidelijker zijn. Ook hou je hoop dat de relatie weer wordt zoals eerst. Alleen ben je zelf misschien ook veranderd van koers.

Omdat ik de keuze heb gemaakt om te minderen van social media en wattsapp, doofde vriendschappen met bepaalde vriendinnen of kennissen uit. Duidelijk en definitief uitmaken hoefde niet. De hoop is er nog, dat deze vriendschappen ooit toch weer vriendschappen worden die ook energie geven.

Hoe wil ik een relatie met iemand? Het liefste heel old school; elkaar zien. Hoe irritant vond ik het , dat ik het zoveelste appje kreeg op mijn verjaardag met ‘Gefeliciteerd’. Maar niemand die even langskwam voor een echte birthday hug! Stom toch? ! Betrokken zijn in elkaars leven, geïnteresseerd in wat je bezig houdt, minder via telefoon, maar meer zoals vroeger. Dan reed je op de fiets naar je vriendin om te kijken of ze kon. Kon ze niet, dan kletste je even kort bij de deur, en reed je verder naar een ander vriendinnetje. Lekker spontaan. Ik hou zelf ook van spontane bezoekjes bij mij aan de deur. Liefste als mensen via de achterdeur naar binnen komen om een bakkie te halen. Want iedereen heeft toch een bakkie en even tijd beschikbaar?

Een paar praktische tip en voornemens

  • Mensen meer uit nodigen voor een hapje of een bakkie..
  • Op de fiets te stappen (bij mij auto haha) om even om de hoek te kijken bij iemand die je misschien net nodig heeft
  • bakken of koken voor anderen en langs brengen: surprise!
  • minder via Watsapp communiceren
  • minder social media als middel gebruiken als vervanging om contact te onderhouden.
  • Plan een uitje met iemand ( wandelen, plukken,
  • maak of koop een echt cadeautje of kaart voor een verjaardag; geen felicitatie via app!